ASL – efter Deckarschema kommer Trollkarlschema

Standard

Nu har vi arbetat färdigt med våra Deckarscheman och nu gör jag Trollkarlscheman till eleverna istället. Jag bygger dessa scheman på samma sätt som mina Deckarscheman. Den egna skrivuppgiften denna gång blir en berättelse med just namnet ”Trollkarlen”. I varje Trollkarlschema skriver eleverna ett kapitel. De får en inledninga att härma efter till varje kapitel om de vill och även en liten checklista med saker som ska ingå i kapitlet. Detta material till berättelsen ”Trollkarlen” har jag fått från min egen dotters fröken för flera år sedan.

Paruppgiften består av en kamratbedömning. När man är klar med sitt kapitel läser man först igemom det själv och ändrar på det man vill. Sedan är det dags för en kamrat att läsa igenom och göra en skriftlig kamratbedömning. Efter kamratbedömningen får man ändra igen om det är något man vill förbättra. Som inspiration till detta arbete med att processa texten och förbättra den tittade vi först på Austin´s butterfly. Ja, alla har nog sett den, men den kan man se hur många gånger som helst! 🙂

Klassen skriver sina texter i appen ”Skolstil 2” och sedan klistrar vi in texten i appen ”book creator” för vi vill göra ljudböcker av berättelsen också.

Läsuppgiften består av en liten bok. Vi har fått småböcker i tre nivåer att ha i klassrummet av vår speciallärare.

Skrivuppgiften är nu utökad och nu skriver man av en liten text med pennan i varje Trollkarlschema.

Varje morgon smyger eleverna in i klassrummet och arbetar med läsuppgiften eller skrivuppgiften från Trollkarlschemat. Skrivuppgiften arbetar med vi på svenskalektioner.

På Trollkarlschemat finns det också ett magiskt uppdrag att lösa om man hinner och törs… Det är oftast en problemlösningsuppgift.

När vi är färdiga med hela schemat är det dags för en självbedömning.

T1 IMG_4642 IMG_4643 IMG_4644

»

 1. Hej. Får jag fråga vilken bok du hittar texterna i? Du har gjort fantastiska scheman att arbeta utifrån!

 2. Hej Ida,

  Hoppas allt bra med dig, jag kollar in på din fantastiska sida då och då. Denna gång upptäckte jag Trollkarlen, finns det möjlighet att få den mallen.
  Gustaf hälsar så gott, Hälsn Jessica (Gustafs mamma, Rösjöskolan;-)

 3. Hej Ida,

  Hoppas du mår bra! Jag följer din fina blogg då och då. Idag såg jag Trollkarlen vilken jag kommer ihåg när du gjorde med min sons klass för några år sedan. Om det är möjligt skulle jag gärna vilja ta del av det materialet.
  Gustaf hälsar! mvh Jessica (Gustaf Karlsons mamma Rösjöskolan)

  • Hej Jessica! Vad trevligt att höra från dig!💞 Allt är fint med mig! Hoppas allt är bra med er! Du måste hälsa till Gustaf! 😊Jag ska genast ta fram datorn och mejla trollkarlen till dig!

   Kram från Ida

 4. Hej hej, tycker trollkaren låter så roligt att jobba med. Funderar att jobba med det i min blivande tvåa… Hade man kunnat få tillgång till materialet, hade varit så roligt 🙂 🙂

 5. Hej Ida!
  Vilken bra blogg du har som är fylld med ideér och tips.
  Jag undrar om man skulle kunna få en kopia på Trollkaren och Detektivens skrivuppdrag?
  De verkar väldigt inspirerande till åk 2.
  / Tina

 6. Hej!
  Vilket fantastiskt projekt👍 Detta skulle jag vilja göra med min blivande 2:a. Skulle du kunna dela med dig av materialet ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s