Deckarscheman – ASL i åk 2

Standard

Inspirerad av ”Tangentdansen-Christer” så fortsatte jag också ASL i åk med hjälp av Deckarscheman. Jag valde att göra mina scheman i appen ”Comic life” för jag tycker att det blir så tilltalande layout för eleverna.

Deckarschemat bygger på boken ”Uppdrag språklyft” och däri berättelsen ”Detektivbyrån” som består av just 5 kapitel.

Mina Deckarscheman består av 4 delar:

Läsuppgift

Skrivuppgift i par

Egen skrivuppgift

Handstil

 

Samt extrauppgifter:

Gåta

Hemligt uppdrag

 

Och slutligen en bedömning när schemat är färdigt.

 

Vid ett nytt schema så börjar jag alltid med att läsa högt kapitlet ur ”Detektivbyrån”. Ett schema arbetar vi med ca 2-3 veckor.

Läsuppgiften – anpassar jag såklart efter eleverna. Några får hela kapitlet att läsa, några en del av kapitlet medan några har helt andra läsuppdrag. Jag lägger oftast in två läsuppdrag. Det andra brukar vara att läsa en av sina egna texter högt för klassen.

Skrivuppgift i par – brukar vara 2 uppdrag/schema. Här arbetar man med en detektivkompis. Uppgifterna väljer jag utifrån något som hör ihop med kapitlet eller något något med grammatiskt inslag.

Egen skrivuppgift – även 2 egna skrivuppdrag/schema. Uppgifterna kan relatera till kapitlet som i Deckarschema 3, slutklämmen på vårt arbete med genren berättande texter efter cirkelmodellen ”Skriv en berättelse”.

Handstil  – ca 5-6 några bokstäver/schema. Nu först lär vi oss skriva bokstäverna rätt med penna.

 

Precis som Christer lägger jag in en gåta och ett hemligt uppdrag på varje schema. Gåtorna har jag lånat från http://www.tangetdansen.se Som hemliga uppdrag har jag ofta valt en problemlösningsuppgift.

Bedömning 1, dåanvände jag Christers rakt av. Sedan vågar man sig på att forma bedömningen precis som man vill ha den. Bedömningen lägger jag in i appen ”Showbie” och där bedömer först eleverna sig själva och sedan skriver jag en kommentar.

Jag har valt att lägga själva Deckarschema-pdf:en i en plastficka med elevens namn på. I plastfickan finns också handstilspappret och läsuppgiften. Plastfickan har eleven i sin låda. När en uppgift är utförd färgläggs denna.

 

Deckarschema 1-5 hittar du som Pdf:er på sidan ”Pdf:er”! 🙂

D1 bild d2 bild d3 bild d4 bild d5 bild

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s