Giraffdagen – en dag med fokus på skolans värdegrund

Standard

Idag har hela skolan haft en ”Giraffdag”. Giraffen är vår skolas maskot, ett snällt(?) djur som når högt och blickar framåt. Så på vår värdegrundstavla finns giraffen med. Elevrådet och alla klasser på sina klassråd har diskuterat skolans värdegrund. Orden som finns med är inte helt lätta att förstå sig på.

Det var då bestämde vi oss för att ha en giraffdag och arbeta med vår värdegrund och likabehandlingsplan.

Skolans värdegrund består av fyra huvudrubriker (öppenhet, gemenskap, kompetens och ansvar)och vi tänkte att vi kunde göra olika aktiviteter som visar vad de handlar om och står för.

giraffdagen

 

Så på rubriken ”öppenhet” där bl.a. nyfikenhet ingår valde vi att göra en skattjakt med QR-koder för barnen. Här samarbetade barnen med sina faddrar.

Gemenskap” där bl.a. trygghet och glädje ingår. Barnen bjöds på en överraskning, en smarrig fruktsallad som vi gjorde i ordning tillsammans! För att dessutom stärka vi-känslan på skolan hade vi gemensamt dop för vår stora giraff som till vardags står i matsalen. Namnet är framröstat av skolans elever. Det vinnande namnet blev Sky.


sky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompetens” – där ingår bl.a. arbetsro. Barnen skrev och berättade om sitt hus på iPaden och barnen gav varandra arbetsro.

Ansvar” – där ingår bl.a. respekt och samarbete. Vi lekte namnlekar (spindelnätet, Pomperipossa) ,samarbetsövningar (stöten) och lära-känna-lekar (hitta någon med t.ex. lika hårfärg och någon med olika).

spindelnät
Vi tittade även på skolans likabehandlingsplan och såg filmer som tog upp begrepp som mobbning, diskriminering och kränkning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s