Tiotal och ental

Standard

Nu tragglas det tiotal och ental för fullt i klassrummet. Tänk vad lätt och roligt allt blir när man förstår, när lilla polletten trillar ner. Vi arbetade med en sida i matteboken vid bananbordet, jag och fyra elever i taget. Vilka gyllene tillfällen man får då att prata matte, se vem som förstår vad och se deras glada och stolta miner när de knäcker tiotal- och entalskoden och lyckligt utropar: -Vad lätt det är! Underbart att få guida och vara med!

Sidan tog upp hur man räknad förr i tiden och barnen fick också hitta på ett eget system med egna symboler för tiotal och ental. Oj, vad vi pratade tiotal och ental!

Bild

Vi har också spelat ett klassiskt spel, störst tal och minst tal. Spelet spelas två och två. En niotärning behövs. Slå tärningen placera siffran på tiotalsplatsen eller entalsplatsen. Kompisens tur. Sedan slår spelare ett igen och sätter nu siffran på den tomma platsen. Kompisen slår sitt andra slag. Vem fick det största talet? Första ronden ska man få så högt tal som möjligt, andra ronden gäller det att få ett så lågt tal som möjligt. Varje rond består av 5 delmatcher. Tänk att det kan vara så roligt att öva tiotal och ental!

Bild

Vi har också en app där vi kan bygga och avläsa tiotal och ental. Appen heter ”Montessori siffror” och uppgifterna heter ”antal” och ”siffror (från antal)”.

Bild

Bild

 

Pdf hittar du här.

Annonser

»

  1. Halloj igen!
    En liten fråga…. Är det Eldorado du använder som mattebok. Har för mig det, men vill dubbelkolla.

    Med vänlig hälsning,
    Monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s