Appar jag använt min första iPad-termin

Standard

En dag kvar innan jullovet börjar… Här kommer apparna jag använt i klassrummet under min första iPad-termin.

Till iPaden har jag en sladd så jag kan skärmspegla paddan på min digitala whiteboard. Detta underlättar enormt då jag kan visa tydligt vilken del av en app som ska användas och hur den ska användas.

kamera: Den inbyggda kameran i iPaden har vi använt flitigt. Vi har bl. a. fotograferat på no:n och gjort mattefilmer.

ritplatta: Inte använt så jättemycket ännu, men fungerar bra när man vill att alla ska skriva ner ett svar samtidigt. Många barn har gillat att utforska appen när de fått en stund över.

Matte:

flow free: Varning, beroendeframkallande!;-) Trevlig ma-app där logiskt tänkande övas. Prickar i samma färg ska sammanbindas. Flera olika svårighetsgrader.

bugs & buttons: Fin grafik, vilket gör att barnen älskar den!:-) Den här appen har vi i klassen bestämt att den är både sv-app och ma-app. 18 olika spel. För det mesta har jag bestämt vilket spel som ska spelas beroende på vad jag vill att de ska öva på. Ibland har de fått välja fritt.

moji klockis: Här har några elever varit in och tjuvövat på klockans hela och halva timmar. Vi ska arbeta med klockan efter jul och då kommer alla barn att använda appen. Klockan är lätt att ställa in och ”app-rösten” är tydlig.

king of math: Mina elever är två om en iPad. I denna app skapar man sin egen mattebok, så här vill man använda samma iPad vid varje övningstillfälle. Barnen gillar skarpt denna app och kommer snabbt till svåra nivåer. Här kan det vara bra att vara med att styra lite vad som ska göras och inte ska göras. Appen ger bra möjligheter för individualisering.

fingu: Använde vi flitigt i början av ettan. Tränar antalsräkning. Ett antal frukter visar sig, sätt ner så många fingrar på iPaden som det finns frukter. Jag spetsade till appen genom att göra den till en samarbets-app. Två barn skulle nu sätta ner rätt antal fingrar tillsammans. Mycket svårt, bra utmaning för kluriga elever!

montessorisiffror: Där använder vi delen som heter ”spåra”. Här spårar man siffrorna som kommer åt alla möjliga håll så här första terminen. Jag har låtit barnen göra vår ”hemliga kod” , spåra alla siffror en gång, innan de valt eller arbetat med en förbestämd ma-app.

calculator: Äntligen en stor miniräknare till alla barn. (Jag har alltid matte i halvklass…) Enda nackdelen är att det är analoga siffror och inte digitala i denna miniräknare. Så vi har fått arbeta med digitala siffror på annat håll. De flesta barn stöter på digitala siffror dagligen och har inte så svårt för dem.

Bild

mattemums: Färdighetsträning. Här har vi övat addition och subtraktion 0-10. Bra station när jag arbetar vid en annan station med matteboken. (Läs hur jag arbetar med Eldorado här.)

räkneapan: Färdighetsträning. Här har vi övat antal och addition. Det går undan och man får vara snabb…., men det finns en pausknapp att ta till för mer betänketid!

räkneknep: Har vi framför allt använt när vi arbetat med geometriska former. (2D)

where is my water? En favorit-app hos många barn. Hjälp krokodilen att få vatten i badkaret. Logiskt tänkande.

Svenska:

skolstil: Använder vi varje vecka när vi arbetar med att skriva oss till läsning. Barnen har använt den i skrivpar, men även enskilt. De mejlar pdf:en till mig och jag skriver ut texten från min dator. Till varje text har barnen ritat. Texterna sätts in i en finbok. Barnen gillar att titta i sin finbok och se sin utveckling. Många skrev spökskrift de första texterna. Vi har inte slängt pennan helt utan arbetar även med den ibland.

ABC-spelet: Använde vi i början av terminen för bokstavsträning. Här kan man öva på att hitta stora eller små bokstäver. Svårt att höra vad ”app-rösten” säger ibland. Rösten säger bokstavens namn och inte ljudet. En app de flesta barn snabbt växer ur.

stava: Bilda ord. Tre olika svårighetsgrader. Ordet sägs och när du drar bokstäverna hörs bokstavsljuden. Mycket användbar app. Barnen arbetar med den ibland medan jag förhör läsläxan med läsgrupperna. Barnen ledsnar dock ganska snabbt och vill byta app, men jag tycker att den inte är så dum att ta till lite då och då.

puppet pals: Underbart rolig app. Lätt att använda och det blir väldigt bra. Jag har använt den själv och gjort berättelser utan slut där barnen ska förutse fortsättningen och skriva den i skolstil. Barnen har även fått lära sig använda appen och gjort bl.a. mattesagor. En app vi kommer arbeta mycket med under våren.

bokstavspussel: Använde vi en del i början av terminen. Barnen ledsnade snabbt. Vet att särskolan på vår skola använder den appen flitigt och har gjort egna ord. Här ser jag stor potential när vi kommer arbeta med olika ljud, sammansatta ord. Då kan man skapa egna ord och bilder att öva på. Kanske slippa en och annan stencil man har i gömmorna…;-)

stavningslek: En toppenfin app. Många barn växer dock ur appen rätt så fort. Men för barn som behöver traggla på ett tag är den väldigt användbar.

lyssna och läs: En mycket trevlig app i början av terminen. Tyvärr samma sak här, barnen växer snabbt ur den. Toppen för de som behöver traggla vidare.

book creator: Enkel att använda och trevlig. Här har vi gjort trädböcker på no:n. Har tänkt att använda denna app mycket mer till våren.

hänga gubbe: En app barnen älskar och tycker att de leker…;-) Barnen kan spela mot paddan eller mot en kompis. Introducerades en bit in på terminen.

QR reader: Väldigt uppskattat när det finns en QR-kod på tavlan när barnen kommer in på morgon. Barnen använder iPaden för att läsa det hemliga meddelandet. De har också fått matteuppdrag genom en QR-kod. Då har de frågan med sig på iPaden och lösa uppgiften i lugn och ro på sin plats. (Här kan du läsa om hur jag arbetar med QR-koder.)

word thief: En app jag introducerade ganska långt in på terminen. Barnen ska leta ord innan tjuven kommer. Bra utmanings-app för barn som har kommit en bit i sin läsutveckling. Väldigt uppskattad av barnen.

Engelska:

fun english: En app vi använt mycket och som barnen gillar. Vi har hittills övat färger, siffror, fordon och frukter. Flera olika spel till varje kategori.

Först lov, sedan en ny spännande iPad-termin!

»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s