Läsfixarna och PuppetPals

Standard

Förr läsåret höll två av våra duktiga specialpedagoger på skolan i en läscirkel om boken ”Att undervisa i läsförståelse” av Barbro Westlund. Vi blev otroligt inspirerade och arbetar nu mycket med Westlunds strategier i klassrummen. (Jag har tidigare bloggat om textkopplingar.)

I början av denna höst introducerade specialpedagogen läsfixaren ”Spågumman Julia” för samtliga ettor. Vi ska nämligen bli expertläsare hela bunten.;-) Spågumman Julia är en av Westlunds fyra läsfixare. Spågumman Julia kan se in i framtiden och förutspå vad som ska hända. Vår specialpedagog läste en saga för barnen och därefter fick de vara spågumman Julia och se in i framtiden. Barnen ritade hur de trodde sagan skulle sluta. Barnen visade bilderna och berättade hur de hade tänkt.

För någon vecka sedan var det dags igen. Jag tog fram bilden på spågumman Julia och vi repeterade vad en spågumma var för något. Nu har vi ju kommit en bit in på terminen så när jag läste en saga den här gången fick barnen återigen vara spågumman Julia men nu också skriva slutet på sina iPads. Givetvis fick de också berätta för varandra vad de skrivit. Vi läste också sagans ”orginalslut”.

Vi jobbar vidare med spågumman Julia ett tag till innan vi ger oss i kast med ännu en läsfixare.

Bild

Idag fick barnen se en liten film jag gjort med hjälp av appen PuppetPals på iPaden. Huxflux slutade filmen mitt i… Barnen fick i uppgift att  vara spågumman Julia och se in i framtiden. Hur skulle denna film sluta? De skrev ner sina slut på iPaden och ritade en bild till texten. Sedan såg vi filmen om och om igen med olika slut varje gång! Mycket uppskattat!

Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s