Postmästaren

Standard

Idag har jag och mina årskurskollegor ägnat hela dagen åt att sammanställa de nationella proven och filat på skriftliga omdömen. Vi har trotsat högsommarvärmen och suttit inomhus och gnuggat tankeknölarna. Kanske inte så konstigt att jag drömde mig bort och ut… Kom att tänka på en trevlig lek man kan göra med klassen så här års, antingen på idrotten eller om man mot all förmodan skulle få en lite längre stund över… Postmästaren heter leken, viss förberedelse krävs. Du behöver:

* en glasslåda

* MÅNGA vita små lappar

* två tuschpennor

* en plastkasse (gärna gul!)

* en drös glada barn

Dela in barnen i två lag. T.ex. ett rött lag och ett blått. Utöver lagen ska det finnas två barn med andra uppgifter, en som agerar postmästare och en som agerar postlåda. Barnet som är postmästare ska ha tuschpennorna, en röd och en blå. Barnet som är postlåda ska ha plastpåsen, ”postlådan”. Lägg lapparna i ”skattkistan” (glasslådan), på med locket. Utse ett stort skogsparti som lekområde. Göm skattkistan i skogen innan lekens start.

När leken börjar går brevbäraren runt i skogen och det gör även postlådan. Uppmana dessa barn att hela tiden röra på sig och hålla sig långt ifrån varandra, då blir leken ännu roligare. Nu börjar leken. Båda lagen ska först springa runt i skogen och leta efter skattkistan. När den är hittad gäller det att sprida till sitt lag var kistan finns och försöka att inte avslöja det för det andra laget. Laget som hittar kistan tar av locket, kistan får inte flyttas! Barnen tar nu en lapp var ur kistan, springer och letar efter postmästaren (som går runt med pennorna), får ett streck på sin lapp av postmästaren i lagets färg. Sedan springer man vidare med sin lapp och letar efter postlådan och postar sin lapp (lägger den i plastpåsen som postlådan bär). När det är gjort springer man tillbaka till skattkistan, letar återigen upp postmästaren och springer sedan och postar lappen. Detta gör man om och om igen tills lapparna är slut och därmed också leken. Lapparna i postlådan räknas och resultatet redovisas. Garanterat fullt ös!

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s