Vi bär veckans förmåga och lär oss hullerombullerleken!

Standard

Vi brukar inte bära veckans förmåga, men nu var det minsann nödvändigt! Vi var helt enkelt tvungna!

Den här veckan har vi metakognitiva förmågan som veckans förmåga. Vi börjar nämligen göra nationella proven i matematik och då är just denna förmåga nyckeln till framgång. Den innefattar alla bra tips jag försökt trycka in i huvudet på mina elever från början;-) Eftersom jag inte kan gå runt och påminna om tipsen under provens gång så hänger jag förmågan som en medalj runt halsen på eleverna den dagen ett matteprov ska genomföras. Förhoppningsvis är den lite i vägen där den dinglar och eleverna blir på så sätt påminda om min tips. I deras huvuden ekar:

Reflektera – titta noga på uppgiften före du börjar räkna

Avgöra rimlighet – titta noga på svaret du kommit fram till

Välj strategi – vad är det jag ska göra, hur gör jag

Pröva och ompröva – du har gått om tid, räkna uppgifterna en gång till

Bild

Bild

På eftermiddagen fick vi lära oss en ny ”lek” av en elev som hade i uppdrag av specialpedagogen att förklara leken för oss. Det var en trevlig lek som hette korsordsleken, men jag bytte namn på den till hullerombullerleken. Bra att luras med tokiga namn, det blir lite extra roligt då! Så här gick leken till:

Alla ritar varsin spelplan, 4 x 4 rutor. En elev säger en bokstav, alla placerar in den bokstaven i valfri ruta. Sedan får en annan elev säga en ny bokstav, alla skriver den i en tom ruta. När 16 bokstäver är valda (man kan ta samma bokstav flera gånger) är det dags för ordjakt. Lodrätt, vågrätt, diagonalt och baklänges får man nu leta ord. När man hittar ett ord skriver man det under rutorna. När alla ord man hittade i rutsystemet är nedskrivna ska man räkna sina poäng. Ett ord på en bokstav ger 1p, ett ord på två bokstäver ger 2p o.s.v.

Vi tyckte leken var väldigt rolig och ska absolut göra den igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s